MCQs of Biochemistry FCPS Part 1

0
224

 

 

Which of the following Bonds is the strongest Bond?
A) Covalent bond
B) Ionic bond
C) Hydrogen bond
D) Van der Waals bond
E) None of the above
Ans: A.

2: Strong molecular interactions mediated by shared electrons are present in?
A) Covalent bond
B) Ionic bond
C) Hydrogen bond
D) Van der Waals bond
E) None of the above.
Ans: A.

3: Which of the following Bond is mediated by opposite electrostatic charges?
A) Covalent bond
B) Ionic bond
C) Hydrogen bond
D) Van der Waals bond
E) None of the above.
Ans: BCarbonic Anhydrase is located largely in?
A) Erythrocytes
B) Kidneys
C) Liver
D) WBCs
E) Both A and B .
Ans: E.

5: Which of the following act as majority of non-protein coenzymes?
A) Metals
B) Vitamin B complex
C) Non Metals
D) Ions
E) Both A and B .
Ans: E .

6: Nonprotein portion of an enzyme is known as?
A) Isozymes
B) Haloenzyme
C) Apoenzyme
D) Coenzyme
E) Cofactors
Ans: D.

7: Protein portion of an enzymewhich is catalytically inactive by itself is?
A) Isozymes
B) Haloenzyme
C) Apoenzyme
D) Coenzyme
E) Cofactors
Ans: C .

8: Catalytically active enzyme is?
A) Isozymes
B) Haloenzyme
C) Apoenzyme
D) Coenzyme
E) Cofactors
Ans: B

Enzymes with subtle molecular differences that catalyze the same reaction is?
A) Isozymes
B) Haloenzyme
C) Apoenzyme
D) Coenzyme
E) Cofactors
Ans: A.

10: Which of the following Enzymes catalyze redox reactions?
A) Oxidoreductases
B) Transferases
C) Hydrolases
D) Isomerases
E) Lyases

Ans: A.

11: Which of the following Enzymes catalyze the transfer of functional groups?
A) Oxidoreductases
B) Transferases
C) Hydrolases
D) Isomerases
E) Lyases
Ans: B.

12: Which of the following Enzymes catalyze bond cleavage by hydrolysis?
A) Oxidoreductases
B) Transferases
C) Hydrolases
D) Isomerases
E) Lyases
Ans: C

Which of the following Enzymes catalyze a change in molecular structure?
A) Oxidoreductases
B) Transferases
C) Hydrolases
D) Isomerases
E) Lyases
Ans: D.

14: Which of the following Enzymes catalyze bond cleavage by elimination?
A) Oxidoreductases
B) Transferases
C) Hydrolases
D) Isomerases
E) Lyases
Ans: E.

15: Which of the following Enzymes catalyze the union of two molecules?
A) Oxidoreductases
B) Transferases
C) Hydrolases
D) Isomerases
E) Ligases.
Ans: E.

16: Enzymes accelerate the reaction by?
A) Increasing the activation Energy
B) Lowering the activation energy
C) Keep activation energy at normal level
D) Both A and C
E) None of the above
Ans: B.

17: The energy needed to initiate a reaction is known as?
A) Potential Energy
B) Kinetic Energy
C) Activation Energy
D) Mechanical Energy
E) None of the above
Ans: C.

18: Which of the following factors Influencing Reaction Rate?
A) pH
B) Temperature
C) Enzyme concentration
D) Substrate concentration
E) All of the above Ans: E.

19: Inhibitor and substrate compete for the same binding site in?
A) Competitive Inhibition
B) Non Competitive Inhibition
C) Uncompetitive Inhibition
D) Irreversible Inhibition
E) None of the above

Ans: A

20: Inhibitor and substrate bind simultaneously in?
A) Competitive Inhibition
B) Non Competitive Inhibition
C) Uncompetitive Inhibition
D) Irreversible Inhibition
E) None of the above

Ans: B

21: Inhibitor binds only after the substrate is bound first in?
A) Competitive Inhibition
B) Non Competitive Inhibition
C) Uncompetitive Inhibition
D) Irreversible Inhibition
E) None of the above

Ans: C

22: Inhibitor irreversibly alters the molecular structure of an enzyme, prohibiting its continued activity in?
A) Competitive Inhibition
B) Non Competitive Inhibition
C) Uncompetitive Inhibition
D) Irreversible Inhibition
E) None of the above

Ans: D

23: Aspirin irreversibly inhibits cyclooxygenase by?
A) Acetylating serine
B) Phosphorylating serine
C) Dephosphorylating serine
D) Methylating serine
E) None of the above

Ans: A

24: Allosteric inhibitor is an example of?
A) Competitive Inhibition
B) Non Competitive Inhibition
C) Uncompetitive Inhibition
D) Irreversible Inhibition
E) None of the above

Ans: B

25: Which of the following is Non Reducing Sugar?
A) Glucose
B) Fructose
C) Galactose
D) Lactose
E) Sucrose

Ans: E

26: Which of the following is Reducing Sugar?
A) Glucose
B) Fructose
C) Galactose
D) Lactose
E) All of the above

Ans: E

27: In D-form of Carbohydrate, Hydroxyl group is present on?

A) Right side
B) Left side
C) Upside
D) Downward
E) None of the above

Ans: A

28: In L-form of Carbohydrate, Hydroxyl group is present on?
A) Right side
B) Left side
C) Upside
D) Downward
E) None of the above

Ans: B

29: Which isomeric form of carbohydrate is most common?
A) L-Form
B) D-Form
C) H-Form
D) P-Form
E) K-Form

Ans: D

30: The simplest carbohydrates are?
A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides
E) All of the above

Ans: A

31: Glycosidic condensation of two monosaccharides forms?
A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides
E) All of the above

Ans: B

32: Glycosidic condensation of 2–10 monosaccharides forms?
A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides
E) All of the above

Ans: C

33: Glycosidic condensation of >10 monosaccharides forms?
A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides
E) All of the above

Ans: D

34: Which of the following is mostly used as storage molecules or cellular structural components?A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides
E) All of the above

Ans: D

35: Only form of carbohydrate that can be absorbed in the small intestine is?
A) Monosaccharides
B) Disaccharides
C) Oligosaccharides
D) Polysaccharides
E) All of the above

Ans: A

36: α-Amylase is secreted by which of the following?
A) Pancreas
B) Submandibular Gland
C) Sublingual Gland
D) Parotid Gland
E) Both A and D

Ans: E

37: Which of the following is a homopolymer of fructose?
A) Glycogen
B) Starch
C) Inulin
D) Cellulose
E) Proteoglycans

Ans: C

38: A homopolymer of glucose formed by the hydrolysis of sucrose via glucosyl transferase is?
A) Chitin
B) Inulin
C) Cellulose
D) Dextran
E) Levan

Ans: D

39: A homopolymer of fructose formed by the hydrolysis of sucrose via levan sucrase is?
A) Chitin
B) Inulin
C) Cellulose
D) Dextran
E) Levan

Ans: E

40: which of the following aids in Bacterial adherence to teeth?
A) Dextran
B) Levan
C) Saliva
D) Materia Alba
E) Both A and B

Ans: E



 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here