MCQs of Anatomy FCPS Part 1

0
91

 

Most of Paper A consists of MCQs of Anatomy. Almost half MCQs out of 100 come from Anatomy. Try to cover Anatomy from the Books mentioned on our Blog. MCQs f Anatomy are so much important as with out MCQs preparation you can not clear the exam of FCPS Part 1. try to cover all these MCQs as it will make your Preparation easy. One more thing i wanna mention here is that, these MCQs will revise your course as well. So along with theory try to cover these MCQs, this method will make your preparation very easy and precise.

There are how many unpaired bones of the Neurocranium ?
A) One
B) Two
C) Three
D) Four
E) Five
Ans: D.

2: Bones of the viscerocranium (except the mandibular condyle) form by ?
A) Endochondral growth
B) Intramembranous growth
C) Extramembranous growth
D) Appositional growth
E) None of the above
Ans: B.

3: Floor of the middle cranial fossa is formed by ?
A) Squamous Temporal Bone
B) Petrous Temporal Bone
C) Sphenoid Bone
D) Frontal Bone
E) Occipital Bone
Ans: B.

4: Middle meningeal artery is located in ?
A) Posterior Cranial Fossa
B) Anterior Cranial Fossa
C) Middle Cranial Fossa
D) Lateral Cranial Fossa
E) Anterior and Posterior Cranial Fossa
Ans: C

Middle meningeal artery exits through ?
A) Foramen Lacerum
B) Foramen Rotundum
C) Foramen Spinosum
D) Petrotympanic fissure
E) Foramen ovale
Ans: C.

6: Chorda tympani and anterior tympanic artery passes through ?
A)  Foramen Lacerum
B) Foramen Rotundum
C) Foramen Spinosum
D) Petrotympanic fissure
E) Foramen ovale
Ans: D.

7: Nasopalatine nerve passes through ?
A) Greater palatine foramen
B) Lesser palatine foramen
C) Incisive canal
D) Superior orbital fissure
E) Optic canal
Ans: C

8: Optic nerve (II) and ophthalmic artery pass through ?
A) Supraorbital foramen
B) Infraorbital foramen
C) Optic canal
D) Superior orbital fissure
E) Inferior orbital fissure
Ans: C

Chorda tympani and anterior tympanic artery pass through ?
A) Supraorbital foramen
B) Infraorbital foramen
C) Optic canal
D) Superior orbital fissure
E) Petrotympanic fissure
Ans: E.

10: Greater and deep petrosal nerve pass through ?
A) Supraorbital foramen
B) Infraorbital foramen
C) Optic canal
D) Superior orbital fissure
E) Foramen lacerum
Ans: E.



11: VII and VIII cranial Nerves pass through ?
A) Supraorbital foramen
B) Infraorbital foramen
C) Optic canal
D) Superior orbital fissure
E) Internal acoustic meatus
Ans: E.

12: The greater wing of sphenoid contains how many foramina ?
A) Two
B) Three
C) Four
D) Five
E) Six
Ans: B

Zygomatic Arch is formed by temporal process of zygomatic bone and zygomatic process of ?
A) Sphenoid Bone
B) Maxillary Bone
C) Temporal Bone
D) Occipital Bone
E) Ethmoid Bone
Ans: C .

14: Infratemporal Fossa has anterior boundary of ?
A: Temporal Bone
B) Sphenoid Bone
C) Posterior Maxilla
D) Mandibular Ramus
E) Medial Pterygoid Muscle.
Ans: C.

15: Infratemporal Fossa has medial  boundary of ?
A: Temporal Bone
B) Sphenoid Bone
C) Posterior Maxilla
D) Mandibular Ramus
E) Medial Pterygoid Plate
Ans: E.

16:  Infratemporal Fossa has lateral  boundary of ?
A: Temporal Bone
B) Sphenoid Bone
C) Posterior Maxilla
D) Mandibular Ramus
E) Medial Pterygoid Plate
Ans: D

Pterygopalatine fossa has Anterior boundry of?
A) Pterygoid plates
B) Maxilla
C) Nasal fossa
D) Greater wing of sphenoid
E) Infratemporal fossa
Ans: B.

18: Pterygopalatine fossa has medial boundry of?
A) Pterygoid plates
B) Maxilla
C) Nasal fossa
D) Greater wing of sphenoid
E) Infratemporal fossa
Ans: C.

19: Pterygopalatine fossa has lateral boundry of?
A) Pterygoid plates
B) Maxilla
C) Nasal fossa
D) Greater wing of sphenoid
E) Infratemporal fossa
Ans: E.

20: Pterygopalatine fossa has a roof of?
A) Pterygoid plates
B) Maxilla
C) Nasal fossa
D) Greater wing of sphenoid
E) Infratemporal fossa
Ans: D

Site of Anterior palatal block is?
A) Greater palatine foramen
B) Lesser palatine foramen
C) Incisive foramen
D) Both A and B
E) None of the above

Ans: C

22: Site of palatal anesthetic block is?

A) Greater palatine foramen
B) Lesser palatine foramen
C) Incisive foramen
D) Both A and B
E) None of the above

Ans: D

23: Floor of the Nasal cavity is formed by?
A) Cribriform plate of Ethmoid
B) Nasal septum
C) Nasal spine of frontal bone
D) Lateral nasal cartilages
E) Hard palate

Ans: E



24: Medial wall of the Nasal cavity is formed by?

A) Cribriform plate of Ethmoid
B) Nasal septum
C) Nasal spine of frontal bone
D) Lateral nasal cartilages
E) Hard palate

Ans: B

25: Roof of the Nasal cavity is formed by?
A) Cribriform plate of Ethmoid
B) Nasal septum
C) Nasal spine of frontal bone
D) Lateral nasal cartilages
E) Hard palate

Ans: A

26: Parasympathetic to secretory glands of Nose is supplied by branches of?
A) Submandibular Ganglion?
B) Sublingual Ganglion
C) Ciliary Ganglion
D) Pterygopalatine Ganglion
E) Otic Ganglion

Ans: D

27: The Nasal septum comprises of how many bones?
A) Three
B) Four
C) Five
D) Six
E) Seven

Ans: C

28: Which of the following is not the content of Kisselbach’s Plexus?
A) Sphenopalatine artery
B) Greater palatine artery
C) Lesser palatine artery
D) Superior labial artery
E) Anterior ethmoid artery

Ans: C

29: Most cases of Epistaxis arise from?
A) Branchial Plexus
B) Cervical Plexus
C) Kisselbach’s Plexus
D) Pterygoid Plexus
E) Auerbach’s Plexus

Ans: C

30: The maxillary sinus is lined by the?
A) Visceral serosa
B) Parietal serosa
C) Schneiderian membrane
D) Both A and B
E) None of the above

Ans: C

31: The maxillary sinus is lined by the?
A) Stratified Squamous Epithelium
B) Simple Columnar Epithelium
C) Pseudo-stratified columnar epithelium
D) Stratified Cuboidal Epithelium
E) Simple Squamous Epithelium

Ans: C

32: Nasolacrimal apparatus drains into?
A) Middle meatus
B) Superior Meatus
C) Inferior meatus
D) Hiatus semilunaris
E) Sphenoethmoidal recess of nasal cavity

Ans: C

33: Frontal sinuses drains into?

A) Middle meatus
B) Superior Meatus
C) Inferior meatus
D) Hiatus semilunaris
E) Sphenoethmoidal recess of nasal cavity

Ans: D

34: Maxillary sinuses  drains into?
A) Middle meatus
B) Superior Meatus
C) Inferior meatus
D) Hiatus semilunaris
E) Sphenoethmoidal recess of nasal cavity

Ans: D
35: Anterior Ethmoid sinuses drains into?
A) Middle meatus
B) Superior Meatus
C) Inferior meatus
D) Hiatus semilunaris
E) Sphenoethmoidal recess of nasal cavity

Ans: D

36: Posterior Ethmoid sinuses drains into?
A) Middle meatus
B) Superior Meatus
C) Inferior meatus
D) Hiatus semilunaris
E) Sphenoethmoidal recess of nasal cavity

Ans: B

 



37: Sphenoid sinuses drains into?
A) Middle meatus
B) Superior Meatus
C) Inferior meatus
D) Hiatus semilunaris
E) Sphenoethmoidal recess of nasal cavity

Ans: E

38: Surgical approach to pituitary gland is through the?
A) Ethmoid Sinus
B) Sphenoid Sinus
C) Maxillary Sinus
D) Frontal Sinus
E) None of the above

Ans: B

39: Cartilage of the external nose is?
A) Elastic Cartilage
B) Hyaline Cartilage
C) Fibrocartlage
D) Both A and C
E) None of the above

Ans: B

40: Largest and strongest bone of the face is?
A) Maxilla
B) Ethmoid Bone
C) Nasal Bone
D) Mandible
E) Frontal Bone

Ans: D

41: Mandibular Foramen is present at which side of lingula?
A) Anterior to lingula
B) Posterior to lingula
C) Medial to lingula
D) Below lingula
E) Lateral to lingula

Ans: D

42: Mental Foramen is located below the?
A) Canine
B) First Premolar
C) Second Premolar
D) First Molar
E) Second Molar

Ans: C

43: The lingula is the site of attachment of?
A) Sphenomandibular ligament
B) Stylomandibular ligament
C) Styloid ligament
D) Temporomandibular ligament
E) None of the above

Ans: A

44: Epidural hematoma involves which of the following?
A) Anterior communicating artery
B) Bridging vein
C) Middle meningeal artery
D) Both A and B
E) None of the above

Ans: C

45: Subdural hematoma involves which of the following?
A) Anterior communicating artery
B) Bridging vein
C) Middle meningeal artery
D) Both A and B
E) None of the above

Ans: B

46: Subarachnoid hemorrhage involves which of the following?
A) Anterior communicating artery
B) Bridging vein
C) Middle meningeal artery
D) Both A and B
E) None of the above

Ans: A

47: The superior petrosal sinus connects the cavernous sinus to?
A) Maxillaty sinus
B) Sigmoid sinus
C) Sphenoid sinus
D) Frontal sinus
E) Ethmoid sinus

Ans: B

48: The smallest and most medial nerve in the cavernous sinus and will be the first nerve affected by an infection is?
A) CN III
B) CN IV
C) CN VI
D) CN V1
E) CN V2

Ans: C

49: The abducens nerve is most likely affected from?
A) Medially expending pituatary tumor
B) Laterally expanding pituitary tumor
C) Posteriorly expanding pituitary tumor
D) Anteriorly expanding pituitary tumor
E) None of the above

Ans: B

50: The deep facial vein connects the anterior facial vein and?
A) Cervical Plexus
B) Brachial Plexus
C) Pterygoid Plexus
D) Meissner’s Plexus
E) Auerbachs’s Plexus

Ans: C

51: Intracranial pressure is controlled by ventricular system and?
A) Pterygoid Plexus
B) Choroid Plexus
C) Brachial Plexus
D) Cervical Plexus
E) Auerbachs’s Plexus

Ans: B

52: CSF is mainly produced by?
A) Ependymal Cells
B) Choroids plexus
C) Cervical Plexus
D) Pterygoid Plexus
E) Auerbachs’s Plexus

Ans: B

53: Blood-brain barrier is present in?
A) Hypothalamus
B) Pineal gland
C) Choroid plexus epithelial cells
D) Area postrema
E) Areas near third ventricle

Ans: C



54: Which of the following is not the content of Circle of Willis?
A) Posterior cerebral artery
B) Posterior communicating artery
C) Internal carotid artery
D) External carotid artery
E) Anterior communicating artery

Ans: D

55: Anterior temporal lobes and cortex of insula are supplied by?
A) Anterior cerebral artery
B) Middle cerebral artery
C) Posterior cerebral artery
D) External carotid artery
E) Basilar artery

Ans: B

56: Medial aspect of frontal and parietal lobes are supplied by?
A) Anterior cerebral artery
B) Middle cerebral artery
C) Posterior cerebral artery
D) External carotid artery
E) Basilar artery

Ans: A

57: Occipital cortex is supplied by?

A) Anterior cerebral artery
B) Middle cerebral artery
C) Posterior cerebral artery
D) External carotid artery
E) Vertebral artery

Ans: C

58: Internal Carotid Artery has how many branches in the Neck?
A) One
B) Two
C) Three
D) Four
E) No branch in neck

Ans: E

59: Motor innervation to the tongue is by which cranial nerve?
A) V Cranial Nerve
B) VII Cranial Nerve
C) X Cranial Nerve
D) XII Cranial Nerve
E) IX Cranial Nerve

Ans: D

60: Sensory innervation to the tongue is by which cranial nerve/nerves?
A) V3 Cranial Nerve
B) IX Cranial Nerve
C) X Cranial Nerve
D) A, B and C
E) XII Cranial Nerve

Ans: D

61: Taste innervation to the tongue is by which cranial nerve/nerves?
A) VII Cranial Nerve
B) IX Cranial Nerve
C) X Cranial Nerve
D) A,B and C
E) XII Cranial Nerve

Ans: D

62: Damage to right or left CN XII will cause the tongue to deviate to the?
A) Opposite side of lesion
B) Side of lesion
C) No deviation
D) Both side of lesion
E) None of the above

Ans: B

63: The tongue is derived from the?
A) First one pharyngeal arch
B) First two pharyngeal arches
C) First three pharyngeal arches
D) First four pharyngeal arches
E) First five pharyngeal arches

Ans: D

64: Taste sensation from Anterior 2/3 is carried by?
A) Chorda Tympani
B) Inferior Alveolar Nerve
C) Mantle Nerve
D) Superior Alveolar Nerve
E) IX Cranial Nerve

Ans: A

65: Taste sensation from Posterior 1/3 is carried by?
A) Chorda Tympani
B) Inferior Alveolar Nerve
C) Mantle Nerve
D) Superior Alveolar Nerve
E) IX Cranial Nerve

Ans: E

66: Taste sensation from Epiglotis is carried by?
A) Chorda Tympani
B) Inferior Alveolar Nerve
C) Mantle Nerve
D) Superior Alveolar Nerve
E) X Cranial Nerve

Ans: E

67: Taste sensation passes through which Nucleus?
A) VPL
B) VPM
C) VL Nucleus
D) VA Nucleus
E) Lateral Geniculate Nucleus

Ans: B

68: Chorda tympani nerve arises from which Ganglion?
A) Pterygopalatine Ganglion
B) Geniculate Ganglion
C) Cilliary Ganglion
D) Otic Ganglion
E) Submandibular Ganglion

Ans: B

69: Chorda tympani crosses which surface of the tympanic membrane?
A) Lateral
B) Medial
C) Posterior
D) Anterior
E) Upside

Ans: B

70: Chorda tympani Joins the lingual nerve (of V3) in which place?
A) Pterygoplatine Fossa
B) Infratemporal Fossa
C) Temporal Fossa
D) Supratemporal Fossa
E) None of the above

Ans: B

71: Which of the following Taste bud is non Vascular?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans: C

72: Which of the following Taste bud is smallest of all?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans: C

73: Which of the following Taste bud is largest of all?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans: D

74: Most numerous papillae of tongue are?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans:  C



75: Papillae which do not contain taste buds?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans:  C

76: Mushroom shaped papillae are?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans:  A

77: Papilla on lateral surface of tongue in ridges are?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans:  D

78: Rudimentary and nonfunctional papilla of the tongue are?
A) Fungiform papillae
B) Circumvallate papillae
C) Filiform papillae
D) Foliate papillae
E) None of the above

Ans:  D

79: On the back, front, and sides of the Tongue, which type of Glands are present?
A) Serous
B) Mucous
C) Mixed Seromucous
D) All of the above
E) None of the above

Ans: B

80: Glands present on the posterior part of Tongue are?
A) Serous
B) Mucous
C) Mixed Seromucous
D) All of the above
E) None of the above

Ans: A

81: Anterior lingual glands are of which type?
A) Serous
B) Mucous
C) Mixed Seromucous
D) All of the above
E) None of the above

Ans: C

82: All tongue muscles are innervated by which Cranial Nerve?
A) IX
B) X
C) XI
D) XII
E) V

Ans: D

83: All tongue muscles are innervated by XII Cranial Nerve except?
A) Genioglossus Muscles
B) Palatoglossus Muscles
C) Styloglossus Muscles
D) Hyoglossus muscle
E) None of the above

Ans: B

84: Palatoglossus Muscle is innervated by?
A) CN V
B) CN VII
C) CN IX
D) Pharyngeal Plexus
E) CN IV

Ans: D

85: Which of the following Muscles protrude tongue?
A) Palatoglossus Muscle
B) Styloglossus Muscle
C) Genioglossus Muscle
D) Hyoglossus Muscle
E) Longitudinals

Ans: C

86: Lingual artery is present in relation to hyoglossus muscle?
A) Lateral
B) Medial
C) Posterior
D) Anterior
E) Below

Ans: B

87: Lingual nerve is present in relation to hyoglossus muscle?
A) Lateral
B) Medial
C) Posterior
D) Anterior
E) Below

Ans: A

88: Hypoglossal nerve is present in relation to hyoglossus muscle?
A) Lateral
B) Medial
C) Posterior
D) Anterior
E) Below

Ans: A

89: Submandibular duct is present in relation to hyoglossus muscle?
A) Lateral
B) Medial
C) Posterior
D) Anterior
E) Below

Ans: A



90: Sensory innervation to Palate is through?
A) CN V
B) CN V1
C) CN V2
D) CN V3
E) CN VII

Ans: C




91: The palatal salivary glands are mostly?
A) Mucous
B) Serous
C) Mixed Mucoserous
D) All of the above
E) None of the above

Ans: A

92: Blood supply to the Hard Palate is through the?
A) First part of Maxillary Artery
B) Second part of Maxillary Artery
C) Third part of Maxillary Artery
D) Internal Carotid Artery
E) Vertebral Artery

Ans: C

93: Unilateral damaged pharyngeal plexus causes uvula to deviate to?
A) Same side of lesion
B) Contra lateral side of lesion
C) Both side
D) No deviation
E) None of the above

Ans: B

94: Tensor veli palatini is supplied by?
A) CN V1
B) CN V2
C) CN V3
D) CN V
E) CN VII

Ans: C

95: Levator veli palatini is supplied by?
A) CN V1
B) CN V2
C) CN V3
D) CN V
E) CN X

Ans: E

96: The pterygomandibular raphe is the meeting point of the superior pharyngeal constrictor muscles and?
A) Masseter Muscles
B) Buccinator Muscles
C) Temporalis Muscles
D) Inferior Pharyngeal Constrictor
E) Middle Pharyngeal Constrictor

Ans: B

97: Motor innervation to the Superior Constrictor Muscles is through the?
A) CN V
B) CN VII
C) CN VIII
D) CN XI
E) CN XII

Ans: D

98: Sensory innervation to the Superior Constrictor Muscles is through the?
A) CN V
B) CN VII
C) CN VIII
D) CN X
E) CN XII

Ans: D

99: Sensory innervation to the  Inferior Constrictor Muscles is through the?
A) CN V
B) CN VII
C) CN VIII
D) CN X
E) CN XII

Ans: D

100:  Sensory innervation to the Cricopharyngeus is through the?
A) CN V
B) CN VII
C) CN VIII
D) CN X
E) CN XII

Ans: D

101: Stylopharyngeus Muscle is supplied by which Cranial Nerve?
A) CN V
B) CN VII
C) CN IX
D) CN X
E) CN XI

Ans: C

102: Which of the following Tonsils do not have lymph, sinuses and crypts?
A) Pharyngeal tonsils
B) Palatine tonsils
C) Lingual tonsils
D) Both A and C
E) None of the above

Ans: A

103: Which of the following Tonsils have single crypt?
A) Pharyngeal tonsils
B) Palatine tonsils
C) Lingual tonsils
D) Both A and C
E) None of the above

Ans: C

104: Which of the following muscles prevent food from entering the Nasopharynx?
A) Tensor veli palatini
B) Levator veli palatini
C) Superior Constrictor
D) Middle Constrictor
E) Both A and B

Ans: E

105: Pharyngeal Plexus is made by?
A) CN VIII, IX and X
B) CN IX, X and XI
C) CN X, XI and XII
D) CN V, VI and VII
E) Both A and B

Ans: B



106: Landmark for finding the Glossopharyngeal nerve?
A) Palatopharyngeus Muscle
B) Cricopharyngeus Muscle
C) Stylopharyngeus Muscle
D) Salpingopharyngeus Muscle
E) Cricopharyngeus Muscle

Ans: C

107: Velum is raised by which of the following?
A) Palatoglossal Muscle
B) Levator veli palatini Muscle
C) Salpingopharyngeus  Muscle
D) Stylopharyngeus Muscle
E) Both A and B

Ans: E

108: Wavelike contraction of superior, middle, and inferior pharyngeal constrictor muscles is controlled by which Cranial Nerves?
A) CN X and XI
B) CN XI and XII
C) CN IX and X
D) CN VII and VIII
E) CN VIII and IX

Ans: A

109: Nucleus ambiguous sends motor information (SVE), through which Cranial Nerve to via CNs IX, X, XI, XII, to facilitate swallowing?
A) CN IX
B) CN X
C) CN XI
D) CN XII
E) All of the above

Ans: E

110: Esophageal peristalsis is controlled by which Cranial Nerve?
A) CN VII
B) CN VIII
C) CN IX
D) CN X
E) CN XI

Ans: D

111: Which of the following structure collects tears and drains into the Lacrimal canals?
A) Lacrimal gland
B) Lacrimal puncta
C) Lacrimal sac
D) Nasolacrimal duct
E) None of the above

Ans: B

112: Nasolacrimal duct drains into?
A) Superior nasal concha in the Inferior Meatus
B) Middle nasal concha in the Inferior Meatus
C) Inferior nasal concha in the Inferior Meatus
D) Middle Meatus
E) Superior Meatus

Ans: C

113: Preganglionic innervation to the Parotid Gland is by which of the following Nerve?
A) Auriculotemporal Nerve
B) Lesser petrosal Nerve
C) Chorda tympani
D) Greater petrosal Nerve
E) Lacrimal Nerve

Ans: B

114: Postganglionic  innervation to the Parotid Gland is through which of the following Nerve?
A) Auriculotemporal Nerve
B) Lesser petrosal Nerve
C) Chorda tympani
D) Greater petrosal Nerve
E) Lacrimal Nerve

Ans: A

115: Preganglionic innervation to the Submandibular Gland is by which of the following Nerve?
A) Auriculotemporal Nerve
B) Lesser petrosal Nerve
C) Chorda tympani
D) Greater petrosal Nerve
E) Lacrimal Nerve

Ans: C

116: Preganglionic innervation to the Sublingual Gland is by which of the following Nerve?
A) Auriculotemporal Nerve
B) Lesser petrosal Nerve
C) Chorda tympani
D) Greater petrosal Nerve
E) Lacrimal Nerve

Ans: C

117: Preganglionic innervation to the Lacrima Gland is by which of the following Nerve?
A) Auriculotemporal Nerve
B) Lesser petrosal Nerve
C) Chorda tympani
D) Greater petrosal Nerve
E) Lacrimal Nerve

Ans: D

118: Postganglionic  innervation to the Lacrimal Gland is through which of the following Nerve?
A) Auriculotemporal Nerve
B) Lesser petrosal Nerve
C) Chorda tympani
D) Greater petrosal Nerve
E) Lacrimal Nerve

Ans: E

119: Which of the following glands emits the highest volume of salivary fluid per day?
A) Parotid Gland
B) Submandibular Gland
C) Sublingual Gland
D) Minor Salivary Glands
E) None of the above

Ans: B

120: Which of the following glands emits the second highest volume of salivary fluid per day?
A) Parotid Gland
B) Submandibular Gland
C) Sublingual Gland
D) Minor Salivary Glands
E) None of the above

Ans: A

121: Minor Salivary Glands present on Labial and buccal surfaces of Mouth are?
A) Mucous only
B) Serous only
C) Mixed serous-mucous
D) Different composition than Mucous and Serous
E) None of the above

Ans: A

122: Von Ebner’s glands are mainly?
A) Mucous only
B) Serous only
C) Mixed serous-mucous
D) Different composition than Mucous and Serous
E) None of the above

Ans: B

123: Glands of Blandin-Nuhn or anterior lingual glands are?
A) Mucous only
B) Serous only
C) Mixed serous-mucous
D) Different composition than Mucous and Serous
E) None of the above

Ans: C

124: Parotid and von Ebner’s glands are the only glands to secrete only?
A) Mucous secretion
B) Serous secretion
C) Mixed serous-mucous secretion
D) Different composition than Mucous and Serous
E) None of the above

Ans: B

125: Contents of Parotid Space are?
A) Parotid gland
B) Facial nerve
C) External carotid artery
D) Both A and B
E) All of the above

Ans: E

126: muscles of mastications are controlled by which Nerve?
A) Facial Nerve
B) Glossopharyngeal Nerve
C) Maxillary Nerve
D) Ophthalmic Nerve
E) Mandibular Nerve

Ans: E

127: What are the functions of Lateral Pterygid Muscles?
A) Protrude the mandible and move it toward the contralateral side
B) Retrude the mandible and move it toward the contralateral side
C) Retrude the mandible and move it toward the ipsilateral side
D) Protrude the mandible and move it toward the ipsilateral side
E) Closes the Mouth

Ans: A

128: A left subcondylar fracture will deviate the mandible to which side?
A) Right Side
B) Left Side
C) Upward
D) Downward
E) No Movement

Ans: B



129: Accessory muscles of mastication include which of the following Muscles?
A) Infrahyoids
B) Suprahyoids
C) Sterbnocleido Mastoid
D) Trapezius
E) Both A and B

Ans: E

130: Superficial part of Masseter is originated from?
A) Zygomatic arch inner posterior 1/3
B) Zygomatic process of Maxilla
C) Anterior 2/3 zygomatic arch
D) Lateral pterygoid plate
E) Both B and C

Ans: E

131: Deep part of Masseter is originated from?
A) Zygomatic arch inner posterior 1/3
B) Zygomatic process of Maxilla
C) Anterior 2/3 zygomatic arch
D) Lateral pterygoid plate
E) Both B and C

Ans: A

132: Superficial part of Masseter is inserted into?
A) Lateral ramus
B) Angle of mandible
C) Medial coronoid process
D) Articular capsule
E) Condylar neck

Ans: B

133: Deep part of Masseter is inserted into?
A) Lateral ramus
B) Angle of mandible
C) Medial coronoid process
D) Articular capsule
E) Condylar neck

Ans: A

134: Temporalis Muscle is originated from?
A) Curvilinear lower temporal line
B) Temporal fossa
C) Temporal fascia
D) Greater wing of the sphenoid
E) A, B and C

Ans: E

135: Temporalis Muscle is inserted into?
A) Medial coronoid
B) Anterior ramus
C) Lateral ramus
D) Condylar neck
E) Both A and B

Ans: E

136: Medial pterygoid Muscle is inserted into?
A) Medial side of mandibular angle
B) Anterior ramus
C) Lateral ramus
D) Condylar neck
E) Articular capsule

Ans: A

137: Medial pterygoid Muscle is originated from?
A) Medial side of lateral pterygoid plate
B) Lateral side of lateral pterygoid plate
C) Temporal fossa
D) Temporal fascia
E) Zygomatic arch

Ans: A

138: Superior part of Lateral pterygoid Muscle is originated from?
A) Greater wing of the sphenoid
B) Lateral side of lateral pterygoid plate
C) Temporal fossa
D) Temporal fascia
E) Zygomatic arch

Ans: A

139: Inferior part of Lateral pterygoid Muscle is originated from?
A) Greater wing of the sphenoid
B) Lateral side of lateral pterygoid plate
C) Temporal fossa
D) Temporal fascia
E) Zygomatic arch

Ans: B

140: Superior part of Lateral pterygoid Muscle is inserted into?
A) Anterior condylar neck
B) Articular capsule and disc
C) Lateral ramus
D) Medial side of mandibular angle
E) Angle of mandible

Ans: B

141: Inferior part of Lateral pterygoid Muscle is inserted into?
A) Anterior condylar neck
B) Articular capsule and disc
C) Lateral ramus
D) Medial side of mandibular angle
E) Angle of mandible

Ans: A

142: Which of the following Muscles are involved in opening of Mouth?
A) Lateral pterygoids
B) Suprahyoids
C) Infrahyoids
D) Temporalis
E) A, B and C

Ans: E

143: Which of the following Muscles are involved in closing of Mouth?
A) Temporalis
B) Masseter
C) Medial pterygoids
D) Lateral pterygoids
E) A, B and C

Ans: E

144: Which of the following Muscles are involved in Protrusion of Mouth?
A) Medial Pterygoids
B) Lateral Pterygoids
C) Temporalis
D) Masseters
E) Both A and B

Ans: E

145: Which of the following Muscles are involved in Retrusion of Mouth?
A) Medial Pterygoids
B) Lateral Pterygoids
C) Temporalis
D) Deep Masseters
E) Both C and D

Ans: E

146: Which of the following Muscles are involved in Excursion of Mouth?
A) Ipsilateral Masseter
B) Temporalis
C) Contralateral pterygoids
D) Contralateral  Masseter
E) A, B and C

Ans: E



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here